Tibetaanse gebedsvlaggetjes

10 december 2017 Uit Door Arno Van de Sande

Bijna elke toerist die Nepal bezoekt, hangt ergens onderweg op haar tocht een slinger met Tibetaanse gebedsvlaggetjes of brengt ze mee als souvenir, zodat ze nu overal ter wereld gevonden worden. Het gebruik is afkomstig van het Tibetaans boeddhisme.


De vlaggetjes hangen in een slinger aan elkaar en worden tussen twee hoge punten opgehangen of diagonaal naar beneden gespannen. Populair hiervoor zijn rotspunten en daken van tempels of stoepa’s. Ze worden hoog opgehangen zodat de wind de gebeden mee kan nemen en vrede, compassie, kracht en wijsheid kunnen verspreiden. De vlaggetjes verliezen hun felle kleuren in weer en wind.  Dat is voor boeddhisten symbolisch voor de gebeden die opgenomen worden in de omgeving en zuiverend werken.

Op elk vlaggetje staat een boeddhistische afbeelding met een gebedstekst of mantra. Een mantra is gebedstekst die steeds herhaald wordt. Vaak staan naast de mantra’s gebeden voor een lang en voorspoedig leven van degene die het vlaggetje ophangt.

Traditioneel bestaat een set van 5 kleuren. Blauw, wit, rood, groen en geel. De kleuren symboliseren de vijf elementen. blauw staat voor de hemel, wit voor de lucht, rood voor vuur, groen voor water en geel voor aarde.